středa 20. května 2009

SVĚT DOSTAL PROBLÉM DROG POD KONTROLU, ALE JEŠTĚ HO NEVYŘEŠIL
( Závislosti a my, květen 2008 )
- shrnutí českého odborného článku

Celý článek je věnován 51. zasedání Komise OSN pro narkotické drogy (CND ). Zde vyzval výkonný ředitel Antonio Mario Costa k přizpůsobení kontroly drog k potřebám 21. století. Upozornil také na to, že příliš lidí je ve vězení za drogovou kriminalitu a naopak jen málo lidí se léčí z drogové závislosti.
Jako dalším problémem označil nedostatek fondů na prevenci a léčbu závislosti. Podle Costy nejsou lidé příliš informovaní o změnách v protidrogové politice. Zejména vyzdvihl tyto úspěchy – snížení nezákonného užívání drog o 5%, 25 mil. Lidí užívá drogy – to činí pouhé 0,5% populace, pěstování drog se ve světě prudce snížilo…
Za nutnost považuje Costa dostat se přímo ke všem 20 mil. závislým a zabránit tak škodám, které by tito lidé mohli způsobit na sobě či na celé společnosti. Jako prioritu uvedl prevenci a léčbu závislosti.
Dále upozornil na spojitost mezi chudobou a pěstováním drog. Je třeba lépe financovat rozvojové projekty a nabídnout tak lidem lepší způsob obživy než pěstování drog. Za velké plus považuje Costa pomoc státům, z nichž se drogy nejvíce pašují.
Za nutnost považuje trestní spravedlnost a nesouhlasí s trestem smrti za trestní činy související s drogami. Vyzval také k řešení drogové problematiky na okraji společnosti.
Costa pochválil kampaně nevládních organizací a médií za bojkot společností a firem, které se reprezentují pomocí celebrit, které jsou hrdé na t, že jsou závislé.
Vladislava Keclíková

1 komentář:

  1. s Benjaminem bylo naprosto skvělé pracovat. byl velmi jasný, důkladný a trpělivý, když prováděl mou ženu a mě procesem půjčky. byl také velmi aktuální a tvrdě pracoval, aby se ujistil, že je vše připraveno jít před uzavřením půjčky. pan benjamin je úvěrový úředník spolupracující se skupinou investorů, kteří nám pomáhají získat prostředky na nákup našeho nového domu, můžete ho kontaktovat, pokud chcete získat půjčku za dostupnou nízkou sazbu 2 rio e-mailem. 247officedept@gmail.com nebo whatsapp chat: + 1-989-394-3740

    OdpovědětVymazat