úterý 19. května 2009

Odborné články

Recenze na článek v časopise Bulletin (z ledna 2009 )Vydavatelem tohoto časopisu je Policie ČR, Národní protidrogová centrála.

V tomto článku si můžeme přečíst základní inforamce o drogách a drogové závislosti, včetně různých statistik týkajících se této problematiky.
Policie ČR se zde zmiňuje o hlavních trendech z roku 2007, kde se dozvíme , že se stasbilizovalo užívání drog v obecné populaci, klesá užívání extáze, více se užívá pervitinu a kokainu v prostředí noční zábavy, že je stále relativně nízký počet předávkovaných i to, že až 70% závislých na drogách je v kontaktu s nízkoprahovým zařízením. Průměrný věk uživatelů se zvyšuje a zvyšuje se i počet substitučních programů.
Dalším tématem je Užívání drog a jeho důsledky. Dočteme se o nejčastěji užívaných drogách, o broblémovém užívání drog ( definice, o jaké drogy jde,...).
Dále jsou v článku zmíněné infekce, které jsou spojeny s užíváním drog ( HIV, IUD, VHC, VHA ) i drogové trestné činy. Vše je pak dopněno o statistiky.

S tímto článkem úzce souvisí i následující článek o Drogách a ohrožených skupinách mladých lidí.
Zde se dozvíme, že ve stanovisku rizikových skupin panuje ve členských státech EU všeobecná shoda ( o tom, které skupiny jsou nejohroženější ), přesto neexistuje definice ohroženosti ( faktory ohroženosti se v jednotlivých státech liší).
Najdeme tu jednotlivě rozebrané skupiny ohrožených ( školáci, lidé v ústav. péči, užívání spojené s bezdomovectvím, nízká soc. Úroveň,...), zmínky o prevenci, právních předpisech i drogové politice, něco málo o pašování drog; vše opět dopněné o různé statistiky.


Recenze na časopis Adiktologie

Odborný časopis pro prevenci, léčbu a výzkum závislostí.
Najdeme zde spoustu česky i anglicky psaných článků o drogové problematice.

Zmíním se o anglicky psaném článku, který se týká prevence pracovníků v Olomouckém kraji – anylýzy pracovních podmínek.

Protože od r. 1989 došlo k prudkému nárustu užívání návykových látek, vznikl projekt zaměřený na vzdělávání pedagogů, jež pracují ve školských zařízeních v roli : školní metodik prevence.
Cílem této studie bylo zjistit údaje o pracovních podmínkách,potřebách i osonostních charakteristikách.
Zkoumáno bylo 37 žen a 5 mužů, s vprůměrným věkem 41 let.
V článku dále najdeme rozebrané metody , které si při tomto projektu použily, něco o práci školních metodiků prevence i výsledky projektu ( zahrnující metody, které pracovníci užvají v řešení problémů ve školách, jaké problémy nejčastěji řeší,... ).
Celkovým cílem projektu tedy bylo pochopení role různých aspektů práce , což může přispět ke zvyšování kvality a efektivity školské prevence.

Jana Malíková

Žádné komentáře:

Okomentovat