čtvrtek 14. května 2009

Recenze knihy

LIDÉ, ALKOHOL, DROGY

Václav Šedivý, Helena Válková
Naše vojsko, 1988



Autorka Helena Válková pracuje jako kriminolog . V knize využívá své poznatky, zkušenosti a názory na problematiku drog a alkoholismu. Spoluautor Václav Šedivý nás seznamuje s problematikou vojenské kázně a trestnými činy na jejichž vzniku se podílel alkohol.
Kniha je psána formou rozhovoru nebo diskuse mezi autory a jejich hosty. Jako příklad uvedu prokurátora , velitele nebo soudce. Hned na začátku knihy nás autoři seznámili s terminologií týkající se problematiky alkoholu a drog. Tím nás hned ze začátku seznámili a objasnili některé pojmy. V dalších kapitolách se můžeme dočíst o něco o historii drog a alkoholu. Je zde popsána celá řada drog, jejich účinků a původu. Velká diskuse se strhla zejména kolem tabáku a kofeinu. Je zajímavé dočíst se v jaké míře nám kofein škodí a jeho nepříznivých účincích na náš organismus.
Jako veliké plus v knize považuji tři skutečné příběhy, v nichž hlavní roli hrály právě drogy. Jsme seznámeni se třemi rozdílnými lidmi. Každý pocházel z jiného sociálního prostředí a každý se dostal ke drogám jinou cesto. Na konci příběhu se dostali všichni tři hrdinové dostali před soud a všem drogy zcela zničily život. V jednom z příběhů je ukázáno, že užití drog může skončit smrtí nevinných lidí.
Autoři provedli průzkum o tom , co si veřejnost myslí o drogách a jejich užívání. Zajímali se o to, jak jsou lidé seznámeni s touto problematikou, co vede lidi k užívání drog apod. Jsou zde uvedeny i některé statistické údaje. Ty však nejsou pro nás příliš aktuální, protože byla kniha vydána v roce 1988.
Kniha je doplněna o černobílé , spíše abstraktní obrázky. Ty nutí čtenáře k zamyšlení. Myslím si, že zvolená černobílá kombinace barev souvisí s vážností problematiky drog.
Kniha je napsána odborně , některá cizí slova v textu jsou pro lepší porozumění vysvětlena na konci stránky. Jak jsem později zjistila, tato publikace je určena také jako doplňující literatura na některých univerzitách.
Vladislava Keclíková

Žádné komentáře:

Okomentovat