pondělí 18. května 2009

SHRNUTÍ ODBORNÉHO ČLÁNKU-ENG

Journal of Studies on Alcohol and Drugs; Good relationship with parents may prevent teen drinking problems

Článek se zaměřuje na vztah rodičů k dětem,který je velmi podstatný pro optimální rozvoj dítěte. Ze studie vyplývá, že pokud mají náctiletí dobrý a pevný vztah se svými rodiči je u nich riziko závislosti na alkoholu nebo drogách minimalizováno.
Oproti tomu ti, kteří se svými rodiči nemají dobré vztahy snadno propadnou jak alkoholu tak drogám.
Avšak nejen problémy s rodiči mohou vyvolat závislost. Faktorů je mnoho. Mohou jimi být problémy ve škole ať už se spolužáky či učiteli, popřípadě nejde-li dotyčnému učení.
Jenže ať už alkohol tak drogy , obojí se v ranném věku dětí stává velkým problémem.Děti při časté konzumaci alkoholu nebo drog sklouznou k závislosti mnohem rychleji než-li adolescenti, jelikož jejich vůle není pevná a spíš než jejich zdraví je zajímá, jestli dobře zapadnou do nějaké party svých vrstevníků.
Důležitá je komunikace rodičů s dětmi, pokud je budou jen trestat a vše jim zakazovat dosáhnou tím akorát toho, že jejich dítě uteče z domu a odtud je jen malý krůček stát se alkoholikem nebo drogově závislým.
Ale nejen zákazy rodičů mohou toho způsobit, také např ponižování a podceňování dětí v nic vyvolá pocit prázdna a oni to mohou přebíjet pitím nebo drogami.
Oproti tomu, pokud rodiče se svými dětmi mluví o jejich problémech je riziko opravdu minimální. Takové děti jsou vyrovnané a nemají potřebu ne sebe něčím upozorňovat.
Avšak vše také ve velké míře závisí na samotné výchově dětí, protože ta je nejpodstatnějším faktorem.

Libuše Kyslíková

Žádné komentáře:

Okomentovat