sobota 16. května 2009

Shrnutí odborných článků

Časopis Závislosti a my je jedním z mnoha periodik, které se věnují sociálně patologickým jevům. Můžeme zde nalézt spoustu článků, které se týkají drogové problematiky. Jedním z nich je pojednání, které se jmenuje Tabák - jedna z nejvíce zneužívaných legálních drog. Popisuje, že díky vysoké toleranci společnosti k tabáku se z něj stala droga společenská. Dále se zde dozvíme, jaká rizika kuřáci podstupují, jaké zdravotní komplikace jim hrozí... Velice zajímavé jsou jistě statistiky zdravotních důsledků kouření. Autor také uvádí, kdy zhruba člověk začne kouřit - nejkritičtější období pro vypěstování závislosti na tabáku je mezi 11. a 15. rokem.
Zastavení šíření tabakismu a začátku kouření v nižším věku je hlavní prioritou Světové zdravotnické organizace. Také Česká republika se snaží snížit tabakismus - podnikla k tomu několik kroků, jedním z nich je i přijetí programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva.
Další článek nese název Marihuana - málo nebezpečná droga? Seznamuje nás s bezprostředními, dlouhodobými a možnými škodlivými účinky této drogy. Dále se dozvíme, jaké skupiny lidí jsou vystaveny vyššímu riziku, že po marihuaně sáhnou. Jsou to především dospívající, kteří se s drogou setkávají na různých diskotékách apod. Autor nám také poskytuje pohled na nové testy a výzkumy, které si daly za úkol zjistit, jaká další rizika marihuana může mít. Také zde nalezneme srovnání složení tabáku a marihuany, co lidem škodí více - kouření marihuany může být i více jak třikrát škodlivější než kouření tabáku.
Článek se věnuje také těhotným ženám - uvádí, jakým následkům při zneužívání drog v těhotenství podrobují sebe a své ještě nenarozené dítě - u těchto dětí se po narození objevují třesy, netypický vysoký křik nebo problémy s pozorností, chováním i pamětí.

(Gabriela Nováčková)

Žádné komentáře:

Okomentovat