neděle 3. května 2009

ESEJ NA TÉMA DROGY

Drogy jsou slovo, které se skloňuje denně ve všech pádech a mluví se o nich všude: V televizi, rádiu, píše se o nich v novinách, na internetu. Staly se zkrátka nedílnou součástí našich životů . Dříve věděl jen málokdo, co je to LSD, heroin, kokain nebo pervitin. Dnes je například marihuana úplně běžnou záležitostí, každý ji zná a dost mladých lidí s ní má i nějaké osobní zkušenosti. Jedná se sice o drogu měkkou , ale k těm tvrdým je od ní pouhý krůček.
Mezi drogy ale patří také alkohol, cigarety,nebo i obyčejná káva. Vše z toho velmi snadno seženeme v každém obchodě s potravinami.
Alkohol je sice prodejný až od 18 let, ale to neplatí všude. Na většině diskoték vidíme teenagery okolo 12 či 13 let jak konzumují tvrdý alkohol. Ani Cigarety v dnešní době nejsou problém. Jsou dostupné všude a bohužel se prodávají ve velké míře i nezletilým, u kterých to vede k rychlé závislosti. Málokdo z nich si však uvědomuje ,jaké důsledky má kouření na jejich zdraví.
Co se týče tvrdých drog , není to o moc lepší. Mnoho takových lidí, kteří mají přístup k drogám, potkáváme prakticky denně, a to na mnoha místech. Tkz. Dealerů jsou plná města a najdeme je i skoro v každé vesnici. Jenže závislost na tvrdých drogách je bohužel mnohem závažnější než na obyčejném alkoholu, kávě či cigaretách.
Pervitin, kokain a další látky navozují pocity euforie, které nám u lehkých drog chybí, a právě proto se mnohým tento stav zalíbí a chtějí ho zažívat pořád znovu, čímž si velmi rychle a snadno vypěstují závislost.
Výjimkou není ani stimulační droga LSD, kterou snadno seženeme na každé diskotéce. Jedná se o malou pilulku, která navodí pocit euforie , odvázanosti a nespoutanosti. Jenže ani tyto pocity netrvají věčně. Po pár hodinách je vystřídá únava, deprese a nervozita. Každá droga má své nežádoucí účinky , které se časem dostaví. Jsou to tkz. Abstinenční příznaky.
U některých drog se jedná pouze o depresi a únavu, ale u jiných jsou to např. halucinace, které mohou vést v krajních případech až k sebevraždě.
Jednou z drog vyvolávající halucinace je těkavá látka toulen, která se pouze čichá, a proto je u ní těžké odměřit nějakou přesnou dávku , což má často za následek smrt. Je to jedna z nejtvrdších drog , kterou bohužel seženeme v každé drogerii.
Drogově závislí lidé a ve velké míře jsou to dnes mladí lidé, poté co začnou s pravidelným užíváním , končí většinou v léčebnách a někteří i přímo na ulici. Droga jim vezme vše, rodinu, přátele i určité společenské postavení. Stanou se z nich obyčejní ,,feťáci“, kteří by pro další dávku udělali cokoli. Spousta z nich začne krást , šlapat a podobně. Je velmi smutné, jak se z veselých a optimistických lidí stávají naprosté trosky.
Bohužel s drogami jsou spojené i mnohé nemoci. Velmi rozšířená je žloutenka, záněty žil a tím nejhorším je smrtelná nemoc AIDS, která se mimo pohlavního styku přenáší i krví což u drogově závislých díky použitým jehlám představuje každodenní rutinu. Je smutné kolik takových lidí ročně umírá .
Jenže jak tomu všemu zabránit nebo předcházet? Na tuto otázku se hledá jen velmi těžko odpověď. Nejčastějšími důvody drogové závislosti jsou problémy, a to jak doma, ve škole či s partnerem. Dále nezvládání stresových situací, snaha zařadit se mezi ostatní (když to dělají ostatní, proč bych nemohl já?), snaha vyniknout, nuda, nedostatek zájmů. Touha po nezvyklých zážitcích či touha zkusit něco nového.
Podle mého názoru by měli rodiče více komunikovat se svými dětmi, aby včas zjistili, co se děje, než se jejich dítě stane ,, feťákem“. A místo toho,aby ho vyhodili na ulici by se měli snažit mu nějak pomoci.
V České republice je plno center a zařízení , kam je možné se obrátit.
S drogami se musí bojovat a ne se jim poddávat a to by si měl uvědomit každý, kdo má co dočinění s jakoukoli drogou.

Libuše Kyslíková

Žádné komentáře:

Okomentovat