neděle 3. května 2009

Recenze knihy Drogová závislost od Jiřího Přesela

Knihu s názvem Drogová závislost napsal Mudr. Jiří Přesel a je určená široké veřejnosti. V knize nalezneme souhrn všech základních informací, které by o drogách měl vědět každý z nás. Dozvíme se zde co drogy jsou obecně a co způsobují, také co je vlastně drogová závislost a jaké je rozlišení mezi drogami tvrdými a lehkými.
Dále jsou zde detailně popsány jednotlivé skupiny drog. První z nich jsou stimulačních drogy. Zde se dozvíme, které drogy se sem zařazují, jejich původ , složení a tkz. ,, konzumaci“.
Opomenuta není samozřejmě ani druhá významná skupina opiátů, kam se zařazuje např: morfin, kodein, heroin a braun. U každé z nich je opět napsáno, kde se droga poprvé vyskytla, kam se rozšířila, jak se aplikuje, kde je možné ji sehnat a mimo jiné i co způsobuje a jaké jsou její abstinenční příznaky.
Třetí skupinou je Konopí a jeho produkty, kde je vysvětlen název Marihuana, dále do které skupiny drog se zařazuje, co vyvolává její užívání a jakými způsoby se dá užívat.
Předposlední čtvrtou skupinou jsou halucinogenní drogy, kam je zařazováno LSD a psylocybin. A konečně poslední skupinou jsou Těkavé látky, které jsou reprezentovány především Toluenem, který je jednou z nejtvrdších drog a způsobuje mnohá úmrtí.
V knize je také jedna kapitola věnována drogové závislosti a jejím příčinám, kde je popsáno jakými způsoby se dá závislost u lidí vypěstovat, protože závislost jako taková je dána řadou jak biologických faktorů, tak ve větší míře vlivy prostředí , kam se zařazují vrstevníci a kamarádi.
V následující kapitole s názvem Drogový problém a jeho příznaky jsou popsány osudy dvou případů, které propadly drogové závislosti. Jsou zde vyobrazeny první příčiny a příznaky ale také jak se jim dá předcházet , popřípadě jak se s nimi vyrovnat.
Ani spojení drogy a AIDS není vynecháno, protože toto onemocnění je u drogově závislých nejvíce rozšířené .
Autor také v knize řeší První pomoc při vzniku drogového problému. Radí, jak by rodiče měli komunikovat s dětmi, a jak jim pomoci v případě závislosti.
Poslední kapitola knihy je věnována odpovědím na nejčastější otázky, kde se například dozvíme odpovědi na otázky typu: Je u nás braní drog trestné ? apod.
Celá kniha mimo jiné obsahuje kontakty na jednotlivá centra a zařízení a nejsou vynechány ani ilustrace jednotlivých drog.


Libuše Kyslíková

Žádné komentáře:

Okomentovat