čtvrtek 21. května 2009

SHRNUTÍ ČESKÉHO ODBORNÉHO ČLÁNKU

ČASOPIS ZÁVISLOSTI A MY(odborný časopis pro sociálně patologické jevy)
- LISTOPAD 2008

ZÁVISLOST NA DROGÁCH JE NEMOC

Celý článek je zaměřen na trhy s drogami i další zprávy z této oblasti.
Zmíněna je zde zpráva z Mezinárodního dne proti drogám, který se každoročně koná 26. června ve Vídni a vydává ji úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC).
Ze zprávy vyplývá, že méně než jeden člověk z dvaceti ve věku 15-64 let zkusil za posledních 12 měsíců alespoň jednu drogy, z čehož lidé se silnou drogovou závislostí tvoří z tohoto počtu lidí méně než jednu desetinu.
Dále ze studií vyplývá, že samotný tabák na světě každoročně zabíjí na 5 miliónů lidí , alkohol okolo 2,5 milionu a ilegální drogy kolem 200 tisíc osob. Všechna čísla jsou velmi vysoká , avšak díky mezinárodní kontrole drog klesla celosvětová produkce drog o 70 % než tomu bylo před 100 lety, což je velmi pozitivní výsledek, jelikož za stejné období čtyřnásobně vzrostl počet obyvatel.

Bohužel zpráva o drogách z roku 2008 dokládá, že nárůst nabídky drog prudce vzrostl a to především díky velmi dobré úrodě opia především v jihoafgánských provinciích.
Ani Kolumbie se svým pěstováním koky a kokainu není pozadu.
Vláda obou zemí se s tím snaží všemožně bojovat, avšak její úspěšnost je mizivá.
Oproti tomu celosvětový trh s hašišem mírně oslabuje a to až o 8 %.

Proti drogám se snaží světové organizace všemožně bojovat, jenže novým drogovým trasám se jim zabránit nedaří.
Všechny státy se snaží posílit drogovou prevenci především u dětí a mládeže, protože drogová závislost je nemoc, která by se měla léčit jako každá jiná. Prevence je jediná možnost jak předcházet drogové závislosti u mladých lidí. Tento celosvětový problém se asi vyřešit nepodaří ale je možné ho alespoň trochu minimalizovat.

Libuše Kyslíková

Žádné komentáře:

Okomentovat