čtvrtek 14. května 2009

HISTORIE DROG

Od pradávna užívají lidé drogy k léčebným a duchovním účelům anebo pro radost, útěchu a povzbuzení. Práce s nimi byla však dříve vyhrazena pouze domorodým šamanům a kouzelníkům ( to se však netýkalo drog s povzbuzujícími účinky ). Rozvoj farmacie pak přispěl k tomu, že na světě jsou desítky miliónů lidí závislých na drogách.
Rostliny s halucinogenními a povzbudivými účinky hrály v dějinách lidstva důležitou roli. Jsou považovány za součást historie a kultury mnoha národů. Po jejich požití členové kmenů doufali, že se z nich stanou lepší lidé. Důležité pro ně byli i jejich léčebné účinky.
Jedna z nejrozšířenějších drog – konopí- je známa lidem přibližně 5000 let. Pěstuje se pro olejnatá semena a pro pevná bílá vlákna, ale hlavně je zdrojem látek s omamnými účinky. Na příklad Maloasijští Skytové užívali konopí jako prostředek k vyvolání extáze. Asyřané údajně znají tuto drogu již od 7. nebo 8. století před naším letopočtem a Číňané již od roku 2737 před naším letopočtem. Samotné slovo marihuana pochází z mexické španělštiny.
Setý mák měl být údajně pěstován v Evropě před více než čtyřmi tisíci lety. Není však známo, kdo poprvé ochutnal šťávu z nezralých makovic a poté popsal svět v úplně jiných barvách a podobách, než jak jej znal. Opium je zaschlá šťáva z nezralých makovic a bylo pravděpodobně součástí nápoje zapomnění, známého především ze starořeckých bájí.
V závěru 19. století byl objevený diacetylmorfin, který je dnes známý jako heroin. V letech 1908 až 1912 byly zavedeny na léčení epilepsie tzv. barbituráty ze skupiny hypnotik. Ty byly však také zneužity k toxikomanii.
Božskou bylinou byla v říši Inků nazývána koka pravá. Jejím domovem jsou východní svahy And v Peru, Bolívii či Kolumbii.Inkové údajně koku pěstovali jen pro náboženské obřady, pro jiný účel trestali. Moderní forma kokanismu začíná v druhé polovině 19. století a souvisí s vývojem medicíny a chemie. Závislost na kokainu je popsána v roce 1964.
Halucinogeny, jak jsem již zmiňovala, se užívaly hlavně v souvislosti s náboženskými a kulturními obřady a slavnostmi. Halucinogenů získaných i chemickými postupy je dnes celá řada. Mezi nejznámější patří v roce 1943 objevený LSD. Přibližně od 50. let se stále častěji vyskytuje zneužívání těkavých látek.
Avšak vůbec první oficiální drogou, opominu – li alkohol, je nikotin. Kouřením tabáku je známa indiánská kultura. V roce 1492 byl dovezen do Evropy Kolumbovi a o 20 let později byla dovezena i semena. Nikotin byl pojmenován po francouzském velvyslanci v Portugalsku Jeanu Nicotovi. Ten tabák doporučil francouzské královně Kateřině Medicejské jako lék proti migréně. Evropané ho pak rozšířili do svých kolonií, hlavně Japonska, Číny a Indie. Ale v minulosti bylo užívání tabáku trestáno, dokonce i trestem smrti. Doutníky se začaly vyrábět počátkem 18. století, první cigareta přišla na svět okolo roku 1830.
Existuje opravdu pestrá paleta názvů, skupin a podskupin drog. Všechny mají svou zajímavou historii. Každý kmen v minulosti využíval účinky nějakých drog. Já jsem stručně popsala historii těch ,podle mně, nejznámějších drog.

Vladislava Keclíková

Žádné komentáře:

Okomentovat