úterý 19. května 2009

Esej na téma: léčba drogové závislosti a prevence

LÉČBA DROGOVÉ ZÁVISLOSTI

Léčebné programy

Léčba v drogovvé problematice a v širším významu znamená strukturovanou práci s klientem. Léčebný proces je zaměřen na abstinenci klienta ( kromě substituční léčby a substit. Programů ). Do léčby v širším pojetí řadíme i léčebné programy mimo zdravotnictví. Užívá se metod od farmakoterapie přes poradenství, soc. práci, individuální či skupinovou terapii.
Podle typu se potom léčba dělí na ambulantní a rezidenční. Podle délky může být dlouhodobá, krátkodobá i střednědobá.
Po každém základním programu by měla navazovat následná péče, která by měla pomoci klientům obstát v životě po léčení a zároveň zvyšuje efektivitu léčby.


1.Ambulantní léčby

Jde o léčbu, kdy klient není vyčleněn z původního prostředí. Klient dochází do zařízení, kde léčba probíhá. Délka léčby a frekvence docházení se liší dle typu zařízení a je založena na předešlé dohodě mezi klientem a zařízením.
Tato léčba je vhodná pro ty, jež mají sociální, rodinné zázemí, které je jim oporou a pro ty, kteří mají motivaci a jsou schopni lepší sebekontroly.

V ČR nabízí ambulantní služby AT poradny ( ambulantní psychiatrická zařízení, zaměřené na alkohol. a drogové závislosti ). V součastnosti v ČR nalezneme i svépomocné skupiny Anonymní alkoholici a Anonymní narkomani.

Další možnost ambulantní léčby je denní stacionář, kam klient dochází každý všední den a tráví tam v podstatě celý den. Účastní se skupinové terapie, pohovorů s terapeuty, využívá poradenství, účastní se volnočasových aktivit... Věčer se pak vrací domů.


2.Pobytová léčba

Jedná se o programy, kdy klient žije v chráněném prostředí léčebného zařízení. V těchto zařízeních se snaží o vytvoření prostředí bez drog, jsou zde přesná pravidla a pravidelný denní režim, užívají se zde různé terapeutické metody, využívají skupinové i individuální terapie, pracovní terapie, nabízejí různé volnočasové aktivity, poradenství. Obvykle se spolupracuje s rodinou a partnerem.
Léčba může být krátkodobá i dlouhodobá ( do 2měs. - 2 roky ).
Tato léčba probíhá buď v psychiatrické léčebně nebo v terapeutické komunitě.


Léčba může být zaměřena i podle klientely – zaměřená na děti do 15 let, terapeutické komunity pro závislé matky,...


Prevence

Primárně preventivní programy

Jde o programy, jejichž cílem je zabránit prvnímu užití drogy, popř. to alespoň co nejvíce oddálit. Prevence může být zaměřena na celou populaci nebo na určité skupiny ( studenti, ohrožené skupiny,...).
Primární prevence zahrnuje tyto složky:


1.informovanost široké veřejnosti o drogách a jejích nepříznivých účincích
2.podpora protidrogových postojů a norem
3.posilování prosociálního chování v protikladu se zneužíváním drog
4.posilování jednotlivců i skupin v osvojování dovedností potřebných k rozvoji protidrogových postojů
5.podpora zdravějších alternativ – tvořivé chování, životní styl,...

Prevence by neměla být zaměřena jen na drogy, ale i na ostatní rizikové návyky a chování.


Formy primární prevence

1.Peer programy – vyškolení lidé stejného věku a ze stejné soc. skupiny, se stejným zázemím, kteří v rámci své skupiny podporují zdravé normy a způsoby chování
2.Nízkoprahové kluby pro děti – kluby, které jsou alternativou k různým zájmovým činnostem, koružkům + poskytují poradenství a sociální servis; není omezen financemi
3.práce s ohroženými dětmi přímo na ulici – terénní soc. pracovník nabízí problémovým lidem poradenství, zprostředkování další pomoci, pomoc s realizací jejich vlastních nápadů,...


Existují i organizace, které se zabývají primární prevencí na školách, vzdělávají učitele, nabízejí informační setkání pro rodiče,...


Formy sekundární prevence


1.Harm reduction = snižování a minimalizace rizik; tento program je nabízen buď přímo v terénu nebo v nízkoprahových zařízeních. Snaha zajistit snížení rizik u klienta, který ještě není motivován ke změně ( riziko infekčních chorob, …)
2. Terénní programy – obvykle zajišťují výměnný program jehel a stříkaček, poskytují informace o bezpečném užívání drog, zajišťují základní zdravotní ošetření
3. Kontaktní centra – nabízejí výměnný program, informace o bezpečnějším užívání drog, základní zdravot. ošetření . Klient může využít pobytu v kontaktní místnosti, kde může získat informace, najíst se , omýt, vyprat prádlo,...
4. Substituční léčba – způsob léčby, kdy je užívání původní drogy nahrazeno užíváním lékařsky předepsané látky s podobnými účinky, avšak s menšími riziky. Cílem je eliminace užívní ilegální a škodlivé drogy a eliminace škodlivé formy podávání drogy.
5. Detoxikace – jejím smyslem je zbavit organismus škodlivých látek ( pomocí léků či za farmakoligické podpory zaměřené na překonání abstinenčních příznaků). Má klienta připravit na další léčbu.

Následná péče, doléčování

Tato péče se poskytuje klientovi, který dokončil léčbu. V širším pojetí se týká všech služeb, které klient po léčbě využije ( pracovní poradenství, pomoc s bydlením, psychoterapeutické programy,...) V užším pojetí jde o péči, která se snaží zabránit opětovnému návratu k droze.

Po léčbě je těžké vrátit se do běžného života, navíc často vylézají na povrch psychické problémy, nedořešené věci z minulosti, potíže s rodinnými a partnerskými vztahy, které v době léčby nevyšli najevo.

Doléčovací centra využívají obvykle strukturovaný program, jež zahrnuje ambulantní individuální i skupinovou terapii, poradenství, řešení problémů z minulosti, dokončení nedodělaných škol,... Probíhají zde i další aktivity jako jsou arteterapie, volnočasové aktivity,,,...
Některá doléčovací centra nabízejí svým klientům i chráněná bydlení ( ubytování na 6 měs. - 1 rok, pro lidi, kteří nemají vhodné rodinné zázemí a nemají se tak kam vrátit ) Za pobyt v chráněném bydlení se platí nízký nájem a je zde třeba dodržovat určitá pravidla ( nesmí sem nosit drogy ani alkohol, ani zde být pod vlivem drogy,...).
Někdy jsou v rámci chráněného bydlení poskytována i chráněná pracovní místa, což je velmi přínosné vzhledem k časté kriminální minulosti drogově závislých, kteří by měli problém se sehnáním práce.

Jana Malíkováci.

Žádné komentáře:

Okomentovat